Dosta mi je!

3

Dosta mi je da sanjam kako Bosna ima jednog predsjednika i da je zemlja u kojoj želim živjeti. Dosta mi je da mi govore kako je meni super i lako sve. Dosta mi je da slušam kako se prosječni ljud ha ovdje ha tamo uvijem i vazda žali na nešto i to meni. Kojoj je lako. Dosta mi je da budem jaka jer kako će oni biti slabi ako ja nisam jaka. Oni ne mogu promjeniti ništa. Vi ne možete ni kakiti ni piškiti kad bi trebalo, jer kako, slabi ste. Ne može se rastati od lošeg šefa, lošeg muža, kućnog praga ali može kukati i to meni. Kojoj je sve bilo, jest i uvijek će akoBogda biti lako.

Jer meni je dosta da budem jaka za sve faking slabiće, koji ne žele da preuzmu odgovornost za bilo šta. Kako će to iz zone komfora?! Eto kako sam ja, pa znam. Meni je to lako!

Lako bilo razvesti se, morala biti jaka i vrištati u sebi, jer svima ostalima je bilo teško, osim meni. Lako mi bilo dijete poslati u nedodjiju, biti jaka pred njom i svijetom jer valja se otrgnuti od provincijalizma bijelosvjetskog i biti jak. A to naučiš kad si prepušten na milost i nemilost bijelosvjetskog provincijalizma! Bilo je lako po treći put seliti u nepoznato, ostaviti posao, roditelje, tzv prijatelje (kasnije vidiš ko jest a ko nije, ili kasno) i otići u faking cafirsku zemlju u kojoj se govori jezik, koji ne znaš i koji mrziš od petog razreda osnovne škole. Al hej, lako je bilo ostaviti posao koji si žmireći mogla obavljati, sve poznato, drago sunce bosansko, jer dje će on ići sam. Ti su jaka i tebi je lako, zato te nikad ne pitamo kako si, nego nas zanima gdje si bila, jesil piškila il kakila, i želimo da znaš kako je nama teško, mi ne možemo donositi neke drastične odluke, mi pljujemo po onima za koje glasamo, ali ih s osmijehom poselamimo kad ih vidimo, jer mi ne možemo da govorimo šta mislimo. Mi smo slabi. Tebi, tebi je lako.

Dosta mi je! Meni je super! Super što su dvije sedmice i više nego dovoljne da vidim da mogu sanjati da Bosna bar nekad bude kao Turska npr. Da mogu bez srkleta dok sam u čaršiji ili na ručku otići i obaviti namaz. U tržnom centru, restoranu, u metrou, na aerodromu…. Ops..

Ja nisam dobar patriota, ja bih još i da klanjam u Bosni na odmoru. O pa lako je meni.

Lako i za nož u ledja misliš. Nije. Jer vama je i to teško kako treba. I to zeznete. Sfušerite.

Zato mi je i dalje bolje da šutim kao i dosad. Jer, meni je lako uglavnom da i na očiglednu uvredu i kamen uzvratim dovom.

Jbg, takav put sam ja sama izabrala. Ja sam bila hrabra da se i udam i razvedem par puta. A vi hrabrosti ni za malo istine nemate.

Sad je i mene dosta.

Laku noć

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *